SILAKAN BERKUNJUNG. DIKEMASKINIKAN PADA 7/6/2012

Kongsi

SEKIRANYA TERDAPAT KEGIATAN SASTERA YANG BAKAL BERLANGSUNG DI TEMPAT SAUDARA, BOLEHLAH BERKONGSI MAKLUMAT DENGAN BLOG INI. HANTAR MAKLUMAT MELALUI E-MEL: saimimsalleh@gmail.com . TERIMA KASIH.

Sekitar SASTERA SEMASA

SAYEMBARA MENDEKLAMASI SAJAK BULAN BAHASA KEBANGSAAN PERINGKAT NEGERI TERENGGANU:

Tarikh: 6 Oktober 2012 (Sabtu)
Masa : Mulai 8.00 pagi (Saringan)
Tempat: Perpustakaan Awam Terengganu

Kategori: Terbuka, Pelajar Sekolah Rendah, dan Pelajar Sekolah Menengah.

Pertandingan akhir akan diadakan pada pukul 9.00 malam.

7 Julai 2009

PERSATUAN PENULIS: MEMBUKA RUANG MINDASEPANJANG tempoh terlibat dengan dunia penulisan, saya menyertai empat buah persatuan penulis. Bermula dengan Rumpun Seni Melayu Kelantan (RSMK), diikuti Persatuan Penulis Kelantan (PPK), Kelab Sastera DBP, dan sehingga kini saya terlibat dengan Persatuan Sasterawan Terengganu (Pelita).
.
1.
RUMPUN SENI MELAYU KELANTAN
.
Rumpun Seni Melayu Kelantan (RSMK) diterajui oleh Wan Asri bin Wan Mat, seorang juruhebah di Radio Malaysia Kota Bharu. Saya tidak pasti tarikh penubuhan persatuan itu, tetapi saya terlibat sekurang-kurangnya dengan empat aktiviti besar mulai tahun 1982.
.
Penyertaan pertama saya ialah mengikuti Majlis Taman Seni di Kem Kijang, dekat Pantai Cinta Berahi (sekarang Pantai Cahaya Bulan), Kota Bharu, pada 18-19 Jun 1982. Saya masih ingat, bapa saudara saya yang bongsu sebelah ibu, Che Ali, yang saya panggil pak su, menghantar saya dengan motosikal Honda, DE 4865 ke Kem Kijang, dan apabila selesai, dia datang mengambil saya.
.
Dalam majlis itu, saya mengikuti ceramah daripada beberapa orang penulis yang sudah mempunyai nama, antaranya Norhisham Mustafa. Dalam sesi itu, saya ada bertanya satu soalan kepada Norhisham tentang cerpennya yang dimuatkan dalam sebuah antologi yang diterbitkan oleh Kumpulan Tra-Tra. Pada waktu malam, walaupun majlis berakhir pada jam 11.30 malam, kami tetap berbicara tentang penulisan sehingga pukul 2.00 pagi. Saya bertemu dengan ramai penulis muda yang sudah berjaya dan yang masih merangkak seperti saya. Antara yang masih saya ingat ialah Wan Zulkifli Wan Yaacob, Ezana Mat Zin, Rohani Mat Zin (Arniey A.M.), Irza Daud, Azmi Taib, Zainal Abidin Muhammad, Maryam Hussin, Rosli Mohd Nor, Kamaruzzaman Hj. Yusoff (sekarang pelakon drama televisyen), Faridah Daud, Fatihah Yusuff, Nur Din Zakaria, Nik Mohd Zahid Yusuf, Awang Omar Ali (Arma S), Ezani Daud, dan ramai lagi.
.
Hasil daripada majlis itu, saya berjaya menghasilkan sebuah sajak yang saya tujukan khas kepada rakan-rakan baharu saya.
.
UNTUK KALIAN
(Kenangan di Majlis Taman Seni, Kem Kijang, 18-19.6.1982)
.
Untuk kalian
hanya selamat tinggal
dan maafkan.
.
Tidak pasti
bilakah kelak waktunya
akan seperti ini kita
semesra begini.
.
Harapan cuma
moga
dalam jarak hari dan diri
yang jauh nanti
antara kita
saling tidak melupakan.

.
Aktual,
September 1982.

.
Saya juga menyertai Majlis Taman Seni II yang diadakan di Danau Toban, Pasir Mas, pada 28 April hingga 1 Mei 1983. Saya hadir ke majlis ini bersama dengan adik kedua saya, Yusmi, dengan menaiki kereta api dari stesen Temangan dan turun di stesen Pasir Mas. Di Danau Toban, kami diberikan keluarga angkat dan bermalam di rumah keluarga itu sehingga perkampungan kami selesai.
.
Dalam majlis ini, saya bertemu dengan beberapa orang penyair daripada Kumpulan Penyair UKM. Antara yang saya ingat ialah Azmi Rahman. Pemuda ini memberi galakan kepada saya dengan menyatakan bahawa saya dapat pergi lebih jauh sekiranya saya terus berusaha. Dia juga mendeklamasikan sajak saya, “Aku Mencatat Tetapi Banyak Kurangnya” yang dimuatkan dalam antologi stensilan, Danau yang diterbitkan sempena perkampungan itu. Dengan galakan dan deklamasi itu, semangat saya semakin meluap-luap untuk terus berkarya dengan lebih bermutu.
.
Pada tahun 1983 juga, diadakan Malam Pembacaan Puisi Merdeka ke-26 di Taman Inderaputera, Kota Bharu. Sebuah antologi sajak stensilan diterbitkan sempena majlis itu, iaitu Merdeka. Sajak saya, “Kebebasan” turut dimuatkan dalam antologi tersebut. Ketika itu saya bekerja sebagai kuli membina Balai Bomba Machang di bandar lama Machang.
.
Ketika Majlis Taman Seni III diadakan di Sekolah Kebangsaan Kubang Golok, Bachok, pada 12-15 April 1984, saya berada di Maktab Perguruan Bahasa, Kuala Lumpur. Oleh itu, saya tidak sempat menyertai majlis tersebut, tetapi sebuah sajak saya, “Sajak”, untuk antologi sajak Irama yang diterbitkan sempena majlis itu.

.
2.
PERSATUAN PENULIS KELANTAN
.
Saya menyertai Persatuan Penulis Kelantan (PPK) ekoran aktiviti Rumpun Seni Melayu Kelantan. Tarikh menyertainya saya sudah lupa, tetapi saya memang memohon untuk menyertainya. Ramai rakan dalam RSMK menyertai PPK. Seingat saya, ketika itu PPK diterajui oleh Encik Muda Abd. Rahman, pegawai di Lembaga Penduduk dan Perancang Keluarga Negara bagi negeri Kelantan.
.
Banyak aktiviti dilaksanakan oleh PPK, hampir setiap bulan. Banyak pertemuan melibatkan proses penelitian karya. Haji Ahmad Kamal Abdullah (Kemala) pernah hadir berbicara tentang penulisannya dan membedah karya kami. Dengan menyertai PPK lebih ramai penulis terkenal di Kelantan dapat saya kenali. Kebanyakan mereka sangat saya kagumi, antaranya Lim Swee Tin (guru di sekolah saya ketika di tingkatan 6), Moechtar Awang, Sayuti Mukhtar dan Alimi Wan Mahmood (juruhebah di Radio Malaysia Kota Bharu: kini di Angkasapuri, Kuala Lumpur), Wan A. Rafar, Mustaffa Jusoh (Allahyarham), Abdulhadi Muhammad, Abdul Hadi Yusuff, Ramli Abd. Halim (Melipriapapa M.H.) , Kamil Muhammad, Ladin Nuawi, dan ramai lagi.
.
Beberapa buah antologi puisi secara stensilan diterbitkan. Saadong II diterbitkan pada tahun 1983, dan sajak saya, “Seperti Bandar Ini” turut dimuatkan. Dalam antologi Saadong III, dimuatkan dua buah sajak saya, “Silakan” dan “Antara Dosamu dan Salahku”.


.
3.
KELAB SASTERA DBP
.
Kelab Sastera DBP dikendalikan dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan saya sertai semasa saya sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya. Pada peringkat awal, kelab itu diketuai oleh Encik Omar Mamat, pensyarah di Institut Bahasa. Isteri saya turut menyertai kelab ini.
.
Beberapa pertemuan yang diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka saya hadiri. Selain pertemuan untuk penubuhan, saya juga sempat menghadiri mesyuarat agungnya sebanyak dua kali. Aktiviti yang menarik ialah percakapan Abdullah Hussein tentang novelnya, Imam.
.
Pada tahun 1994, Kelab Sastera DBP menerbitkan antologi puisi, Cetera 94. Sajak saya yang telah disiarkan dalam Dewan Sastera, “Mengarah Waktu” dicetak semula dalam antologi ini.
.
Apabila saya menamatkan pengajian di Universiti Malaya, dan berkhidmat di Dungun, Terengganu, saya tidak berkesempatan menghadiri aktiviti yang diadakan di Kuala Lumpur..
4.
PERSATUAN SASTERAWAN TERENGGANU (PELITA)
.
Penglibatan saya dalam persatuan ini bermula dengan menyertai Pelita Sudut Dungun. Ketika itu Pelita Dungun dalam keadaan hidup segan mati tak mahu. Penulis terkenal di Dungun, Awang Abdullah, berusaha mengaktifkan persatuan itu dengan memilih ahli jawatankuasa baharu. Isteri saya, Sabariah Nor, memang sudah sekian lama menjadi ahli persatuan itu, sebelum saya bertemunya. Saya dipilih sebagai ahli jawatankuasa dalam proses menghidupkan persatuan itu.
.
Apabila Pelita Dungun dapat dipulihkan, dan dinamai Pelita Cawangan Dungun, saya dilantik sebagai Naib Pengerusi. Ayob Mamat, seorang wartawan, dilantik sebagai Pengerusi. Pada masa ini, Pelita Pusat diterajui oleh Dato’ Rashid Ngah sebagai Ketua I. Dengan menyertai persatuan ini, saya kerap menghadiri akvititi yang dilaksanakan oleh Pelita Pusat, dan tidak pernah tertinggal mesyuarat agung yang dijalankan.
.
Pada tahun 2007, saya dipilih menjadi ahli jawatankuasa Pelita Pusat dalam mesyuarat agung yang diadakan di Hotel Midtown Yin Tin, Kuala Terengganu. Ketika ini Ketua I Pelita disandang oleh Haji Shariff Putera. Dengan pelantikan itu, saya terpaksa lebih kerap menghadiri mesyuarat ahli jawatankuasa yang diadakan di Pejabat Pelita, Jalan Tok Lam. Kadang-kadang mesyuarat diadakan di Restoran Terapung, di hadapan Bukit Puteri. Setakat ini, semasa menjadi ahli jawatankuasa, tiga aktiviti besar telah dilaksanakan.
.
Sambutan Ulang Tahun ke-40 diadakan di Suria Merang Resort, Setiu pada 6 – 7 Julai 2007. Acara perasmian disempurnakan oleh Ketua II Gapena Persatuan Penulis Nasional (Gapena). Saya diamanahkan menjadi pengerusi dalam acara Bicara Tentang Pelita, yang diperkatakan oleh Ketua I, Haji Tuan Shariff Putera. Majlis ini mempertemukan saya dengan ramai rakan penulis dari Kelantan yang telah lama tidak dihubungi, antaranya Norhisham Mustafa, Leo A.W.S., Abdul Hadi Yusof, dan Melipriapapa MH.
.
Pada 5 – 7 Julai 2008, saya berkesempatan mengikuti rombongan jawatankuasa Pelita ke Surabaya, Indonesia. Tidak malu saya nyatakan bahawa inilah kali pertama saya menaiki kapal terbang, dan kali pertama menjejakkan kaki di negara asing. Kami menaiki kapal terbang Air Asia tambang murah. Di Surabaya, kami menginap di Hotel Weta International. Saya menganggap diri saya bertuah kerana pertama kali menjadi ahli jawatankuasa, memperoleh peluang yang tidak pernah saya nikmati. Semua perbelanjaan tambang, penginapan, makan, dan duit poket, ditanggung oleh Pelita.
.
Satu lagi tanggungjawab jawatankuasa Pelita sesi 2007/2009 ini ialah penyampaian hadiah kepada pemenang Anugerah Sastera Darul Iman (Asdi) V. Penyampaian anugerah ini sepatutnya diadakan pada tahun 2007 lagi, tetapi sering tertangguh kerana masalah kekangan masa. Akhirnya, majlis ini diadakan pada 21 Disember 2008 di Felda Residence, Kuala Terengganu. Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad bin Said hadir menyempurnakan acara.
***
Dengan berpersatuan, saya mendapati keupayaan dan kreativiti saya meningkat. Hal ini demikian kerana saya dapat berinteraksi dengan rakan-rakan penulis. Saya dapat bertanya cara mereka merekayasa sesuatu idea atau ilham yang diperoleh. Kadang-kadang, ketika kami berbincang tentang penulisan atau berborak-borak tentang sesuatu isu, idea datang dengan tidak disangka-sangka, yang dapat digunakan untuk mencipta karya lain atau untuk menguatkan karya yang sedang dalam pembikinan. Oleh itu, saya berpendapat bahawa untuk menjadi penulis yang berjaya, kita harus berdamping dengan penulis yang berjaya.
.

3 ulasan:

aRiFF hAFIZi berkata...

Salam sejahtera.

Saya Ariff Hafizi, penulis muda dari Terengganu. Saya ingin menyertai PELITA. Mohon berikan contact number & emel pihak PELITA Pusat. Terima kasih.

SUHAIMI MOHD SALLEH berkata...

Salam penulisan.

Terima kasih atas respon. Maafkan saya, tidak perasan ada catatan. Harapnya saya tidak terlewat.

Anda boleh hubungi Setiausaha 1, Ab. Mubin Ismail, 019-9532200, atau Setiausaha II, Mohd Azahar Su, 013-9339238, atau Ketua I, Hj. Shariff Putera, 019-9152155; sekiranya nombor mereka belum berubah.

Jika ada masalah, hubungi saya semula melalui e-mel, imi6911683@yahoo.com.

Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

salam
kenapa pelita semakin malap?
rasanya sudah masanya orang lama mengundurkan diri dan beri peluang pada orang2 mudah yang aktiv
tiada apa2 kemajuan langsung untuk pembangunan sastera di negeri terengganu

sekian wasalam

johari lutfi

Carian